Työttömyysturvalakiin on tulossa muutoksia vuoden vaihtuessa

Aktiivimalli puretaan

Työttömyysturvaa ei leikata aktiivimallin perusteella enää 1.1.2020 tai sen jälkeen maksettavilta työttömyyspäiviltä. Jos työttömyyspäivät ajoittuvat joulukuulle, mutta tulevat maksuun tammikuussa, aktiivimalli voi vielä vaikuttaa etuuden määrään.

Ansiopäivärahan taso nousee

Ansiopäivärahaan tulee tasokorotus 1.1.2020 alkaen. Peruspäivärahan määrä nousee 32,40 eurosta 33,66 euroon päivässä. Tämä tarkoittaa ansiopäivärahaan keskimäärin noin 11 euron korotusta kuukaudessa vuonna 2020. Ansiopäiväraha koostuu peruspäivärahasta, palkan perusteella määräytyvästä ansio-osasta ja mahdollisista korotusosista.

Lisäpäivien ikäraja nousee

Työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden ikäraja nousee vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä 61 vuodesta 62 vuoteen. Lisäpäiväoikeus tarkoittaa, että ansiopäivärahaa voidaan maksaa normaalin enimmäisajan jälkeen eläkeikään asti.

Muutos tulee voimaan 1.1.2020. Vuonna 1961 syntyneet henkilöt täyttävät kuitenkin 61 vuotta vuonna 2022, joten muutos alkaa vaikuttaa maksettavaan työttömyysturvaan vasta kahden vuoden kuluttua.

Tulorekisteri otetaan käyttöön työttömyyskassoissa

Työttömyyskassat alkavat saada palkkatietoja tulorekisteristä 1.1.2020. Voit lukea asiasta lisää täältä.