Työttömyysturvasanasto
Omavastuu
Ansiopäivärahaoikeuden alkaessa asetetaan omavastuuaika, jonka ajalta ei makseta etuutta. Omavastuuaika on viiden arkipäivän (ma-pe) mittainen. Se asetetaan, kun 26 viikon työssäoloehto täyttyy ja ansiopäivärahan enimmäismaksuaika alkaa alusta.
Omavastuuaika asetetaan pääsääntöisesti enintään kerran vuodessa. Omavastuuajan tulee täyttyä kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana.
Karenssi
Jos olet itse aiheuttanut työsuhteen päättymisen tai kieltäydyt työstä, koulutuksesta tai työllistymissuunnitelman laatimisesta, voi seurauksena olla TE-toimiston määräämä korvaukseton määräaika eli ns. karenssiaika. TE-toimisto antaa karenssiajasta työttömyyskassalle sitovan lausunnon, joka estää ansiopäivärahan maksamisen kyseiseltä ajalta.
Toistuva työstä tai koulutuksesta kieltäytyminen tai muu vastaava menettely voi aiheuttaa ansiopäivärahan maksamisen lakkauttamisen toistaiseksi. Ansiopäiväraha myönnetään tällöin uudelleen vasta, kun olet ollut työssä tai koulutuksessa määrätyn ajan. Tarkempaa tietoa karenssiajoista ja karenssin määräytymisperusteista saat TE-toimistoista.
Jaksotus
Työnantajan maksama työsuhteen päättymiseen liittyvä taloudellinen etuus jaksotetaan viimeisestä työsuhteesta lasketun päiväpalkan perusteella. Jaksotusajalta ei makseta päivärahaa.
Esimerkki:
Hakijan päiväpalkka on 100 euroa. Hänelle maksetaan työsuhteen päättyessä 10 000 euroa ns. kultaisena kädenpuristuksena. Korvaus jaksotetaan päiväpalkan mukaan: 10 000 / 100 = 100. Näin hakijalle ei makseta päivärahaa 100 päivän (ma-pe) ajalta työsuhteen päättymisestä lukien.
Työssäoloehto
Työssäoloehto täyttyy, kun olet ollut työttömyyskassan jäsen vähintään 26 viikon ajan ja olet työskennellyt jäsenaikanasi vähintään 26 kalenteriviikkoa viimeisen 28 kuukauden aikana palkansaajan työssäoloehdon täyttävässä työssä (työaika vähintään 18 tuntia viikossa.)
Jäsenyysehto
Ansiopäivärahaoikeuden saamisen perusedellytys on se, että olet täyttänyt työssäoloehdon jäsenyysaikana. Tämä tarkoittaa sitä, että olet ollut työttömyyskassan jäsen vähintään 26 viikon ajan ja olet työskennellyt jäsenaikanasi vähintään 26 kalenteriviikkoa viimeisen 28 kuukauden aikana palkansaajan työssäoloehdon täyttävässä työssä (työaika vähintään 18 tuntia viikossa.)
Aktiivimalli
Työttömyyskassa seuraa työttömän aktiivisuutta työmarkkinoilla 65 maksupäivän tarkastelujaksolta. Aktiivisuus täyttyy, jos olet 65 maksupäiväjakson aikana 18 tuntia palkkatyössä, yrittäjänä (241 e yrittäjätuloa) tai 5 päivää työllistymistä edistävässä palvelussa 65 maksupäivän aikana. Olet vapautettu aktiivisuuden seurannasta, jos olet omais-tai perhehoitaja tai jos saat etuutta työkyvyttömyyden tai vamman perusteella. Aktiivisuutta ei myöskään edellytetä silloin, jos työkyvyttömyyseläkehakemus on vireillä tai jos sinut on lomautettu lyhyeksi ajaksi. Jos aktiivisuus ei tarkastelujaksolla täyty, päivärahaasi alennetaan 4,65 % seuraavan 65 maksupäivän ajan.
Hakujakso
Ansiopäivärahaa haetaan yleensä aina joko neljän viikon tai kalenterikuukauden hakujaksoissa. Ensimmäisen hakemuksen hakujakso voi olla lyhyempikin.
Kokoaikatyö
Yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön ajalta ei voi saada päivärahaa. Työ katsotaan yleensä kokoaikaiseksi, jos työsopimuksessa ilmoitettu työaika on yli 80% alan työehtosopimuksessa sovitusta enimmäisviikkotyöajasta.
Kirjallinen selvitys
Käsittelijä saattaa pyytää sinulta kirjallista selvitystä korvauksettomalta ajalta. Pyydämme selvitystä, koska kassalla on lakisääteinen velvollisuus seurata työssäoloa. Kirjallisen selvityksen tulee olla aukoton.
Jos olet ollut työssä, kassa tarvitsee työssäoloajalta erillisen palkanlaskijan kirjoittaman palkkatodistuksen, jossa on selvitetty ennakonpidätyksenalainen palkkatulo (lomaraha ja lomakorvaus eriteltynä) sekä työnantajan yhteystiedot.
Jos olet ollut osa-aikatyössä ja työaikasi on vaihdellut viikoittain, lähetä myös selvitys viikoittaisista työtunneistasi.
Jos olet tehnyt jotakin sellaista, josta ei ole ulkopuolisen tahon todistusta (esim. ollut ulkomailla), lähetä oma kirjallinen selvitys siitä, mitä olet tehnyt katkoksen aikana.
Tarkastelujakso
Yksi ehto ansiopäivärahan saamiselle on se, että täytät työssäoloehdon (26 vähintään 18 tuntista työviikkoa) tarkastelujakson aikana. Tarkastelujakso on 28 kuukauden mittainen ja se lasketaan taaksepäin työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumisesta lukien.
Soviteltu ansiopäiväraha
Soviteltu ansiopäiväraha tarkoittaa sitä, että täydestä ansiopäivärahasta vähennetään puolet siitä työtulosta, joka ylittää kuukaudessa 300 euron suojaosan.
Sovitellun päivärahan maksaminen osa-aikatyön, enintään kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön ja lomautuksen ajalta edellyttää, että työtä tehdään enintään 80 % alan enimmäistyöajasta.
Työvoimapoliittinen lausunto
TE-toimisto tutkii työnhakijan työvoimapoliittiset edellytykset työttömyyspäivärahaan ja antaa asiasta lausunnon työttömyyskassalle. TE-toimisto tutkii mm. opintoihin ja yrittäjyyteen liittyvät asiat. Esteetön lausunto on edellytys ansiopäivärahan maksamiselle.
Palkkatodistus
Tarvitsemme päivärahan määrittelemistä varten palkkatodistuksen 26:lta työssäoloehdon täyttävältä viikolta. Toisin kuin palkkalaskelmassa, todistuksessa näkyy eriteltyinä lomarahat ja -korvaukset sekä muut mahdollisesti maksetut erät kuten kertakorvaukset ja tulospalkkiot. Lisäksi palkkatodistuksessa ilmoitetaan mahdolliset palkattomat jaksot ja syyt niihin.
Suojaosa
Jos sinulla on työtuloja, päivärahasi maksetaan soviteltuna. Soviteltua ansiopäivärahaa maksettaessa täydestä ansiopäivärahasta vähennetään 50 % siitä sovittelujakson aikana ansaitusta työtulosta, joka ylittää suojaosan. Sovittelujakso on kuukauden tai neljän viikon mittainen. Se, kumpaa jaksoa käytetään, määräytyy palkanmaksukauden tai hakujakson mukaan.
Jos sovittelujakso on kuukauden mittainen, suojaosan suuruus on 300 euroa. Jos sovittelujakso on neljän viikon mittainen, suojaosan suuruus on 279 euroa.