Soviteltu ansiopäiväraha
Voit saada soviteltua ansiopäivärahaa, jos:
- teet osa-aikaista työtä työnantajasi aloitteesta
- päivittäistä työaikaasi on lyhennetty lomautuksen vuoksi
- työntekosi on estynyt sellaisen toisten työntekijöiden työtaistelutoimenpiteen johdosta, jolla ei ole riippuvuussuhdetta sinun työehtoihisi tai -oloihisi
- teet enintään 2 viikon mittaisia kokoaikatöitä tai
- saat tuloa sivutoimisesta yritystoiminnasta tai yritystoiminta kestää korkeintaan kaksi viikkoa. Yritystoiminta on sivutoimista, jos työ- ja elinkeinotoimisto voi työssäolon perusteella arvioida sen vaatiman työmäärän olevan niin vähäinen, ettei se ole esteenä kokoaikaisen työn vastaanottamiselle.
Työtulon vaikutus ansiopäivärahaan
Soviteltu ansiopäiväraha tarkoittaa sitä, että täydestä ansiopäivärahasta vähennetään puolet siitä työtulosta, joka ylittää suojaosan. Suojaosa on kuukauden jaksolla 300 euroa ja neljän viikon jaksolla 279 euroa. Työstä ansaittu palkka vaikuttaa työttömyysetuuteen vähentävästi vasta siinä vaiheessa, kun palkka on maksettu.
Esimerkkejä työtulon sovitteluajankohdasta
- Matti aloittaa osa-aikatyön heinäkuussa. Heinäkuun palkka maksetaan 15.8. Matti saa täyden päivärahan heinäkuulta ja työtulo sovitellaan elokuussa.
- Tytti on kokonaan työtön ja hakee päivärahaa ensimmäistä kertaa 1.6. alkaen. Hänelle maksetaan 15.6. lomarahaa ja -korvausta toukokuussa päättyneen osa-aikatyön perusteella. Lomaraha ja -korvaus sovitellaan, sillä tulot on saatu osa-aikatyöstä.
- Tauno hakee päivärahaa kesä- ja heinäkuulta. Hän on tehnyt kesäkuussa osa-aikatyötä, jonka palkka maksetaan 21.7. Tauno aloittaa osa-aikatyön palkanmaksupäivänä yli 2 viikkoa kestävän kokoaikatyön. Taunon työtuloa ei huomioida ollenkaan, vaan hän saa täyden päivärahan ajalta 1.4.-20.7. Kokoaikatyön ajalta hänellä ei ole oikeutta ansiopäivärahaan
Enimmäistyöaika ja työajantarkastelu osa-aikatyössä
Sovitellun päivärahan maksaminen osa-aikatyön, enintään kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön ja lomautuksen ajalta edellyttää, että työtä tehdään enintään 80 % alan enimmäistyöajasta. Jos sinut on lomautettu, työaikaa tarkastellaan kalenteriviikoittain. Jos teet osa-aikatyötä tai enintään kaksi viikkoa kestävää kokoaikatyötä, työaikaa tarkastellaan joko neljän kalenteriviikon tai kuukauden jaksolla. Työaikavertailussa neljän kalenteriviikon jaksolla arkipäiviä on 20 ja kuukauteen katsotaan aina sisältyvän 21,5 arkipäivää.
Yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön ajalta ei makseta ansiopäivärahaa. Maksujakson työttömyyspäiviltä maksetaan tällöin täyttä ansiopäivärahaa, ellei maksamiselle ole muita esteitä.
Esimerkki työajan tarkastelusta
- Hertta tekee toukokuussa 140 h työtä ja alan kokoaikaisen työntekijän työaika on 40 h viikossa. 80% enimmäistyöajasta on 137,6 h. Palkka ajalta 1.-15.5. (70 h) maksetaan 31.5. ja palkka ajalta 16.-31.5. (70 h) maksetaan 15.6. Hertta saa soviteltua päivärahaa sekä touko- että kesäkuussa. Enimmäistyöaika ei hänellä ylity, sillä työajan tarkastelussa huomioidaan ne tunnit, jotka ovat sovittelujaksolla maksetun palkan perusteena.
Päivärahan maksaminen lyhennettyä työviikkoa tekeville
Lyhennetty työviikko tarkoittaa, että viikossa on yksi tai useampi kokonainen lomautuspäivä. Täysiltä lomautuspäiviltä maksetaan tällöin täysi ansiopäiväraha. Ansiopäivärahan maksaminen edellyttää, että työtä tehdään kalenteriviikon aikana enintään 80 % alan enimmäistyöajasta. Lyhennetylle työviikolle lomautettujen henkilöiden kohdalla käytössä on edelleen ansaintaperusteinen sovittelu